14 September 2012

SINAR: Jamil Khir: Rakyat Malaysia diingat tidak hina agama lain

Berita ini dipetik dari akhbar Sinar Harian keluaran 13 September 2012, pautan berikut boleh juga dirujuk http://www.sinarharian.com.my/nasional/jamil-khir-rakyat-malaysia-diingat-tidak-hina-agama-lain-1.84780

YAN - Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom mengingatkan rakyat negara ini agar tidak menghina agama kaum-kaum lain.

Jamil Khir berkata penghinaan terhadap sesuatu agama yang diterbitkan dalam bentuk tulisan, lukisan atau filem boleh mencetuskan keganasan dan pembunuhan seperti yang berlaku di Benghazi, Libya semalam.
Jamil Khir Baharom
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom

Beliau berkata ini kerana soal agama yang dianuti oleh setiap individu amat sensitif dan jika berlaku satu pencerobohan terhadap agama, ia boleh mengheret kepada hal yang lebih besar.

"Saya menyeru kepada semua pihak agar pegangan agama dan penghinaan terhadap Nabi Muhammad SAW tidak wajar dipermainkan sehingga boleh mencetuskan perkara yang tidak diingini," katanya kepada pemberita ketika mengulas mengenai penerbitan sebuah filem 'Innocence of Islam', yang menghina Nabi Muhammad SAW.

Katanya isu tersebut boleh menimbulkan ketegangan masyarakat dunia sehingga boleh menyebabkan kematian seperti pembunuhan Duta Amerika Syarikat ke Libya yang ditembak mati.

Semalam Kedutaan Amerika di Benghazi diserang beribu-ribu penduduk yang mengadakan tunjuk perasaan dipercayai kerana membantah filem yang menghina Nabi Muhammad SAW sehingga menyebabkan Duta Amerika Christopher Stevens dan tiga lagi terbunuh.

Filem tersebut arahan Sam Bacile, 52, dari California yang disiarkan dalam laman Youtube dilaporkan akan digunakan oleh ekstremis anti-Islam, Terry Jones yang pernah mencetuskan kontroversi cuba membakar al-Quran untuk kempen membenci Islam di Amerika sehingga mencetuskan kemarahan orang Islam di seluruh dunia.

Terdahulu Jamil Khir menyerahkan kunci rumah baharu kepada Choo Sin Kooi, 58, kerana rumahnya terlalu daif dan hampir roboh dengan kos RM30,000 di Kampung Padang Makau dekat sini hari ini.- Bernama

No comments: