27 May 2012

UTUSAN - Perpaduan senjata umat Islam (SHEIKH DR. SULAIMAN SALOOMI) 1

MUKADIMAH
KEBELAKANGAN ini timbul isu muzakarah yang cuba dibangkitkan beberapa pemimpin parti pembangkang. Namun akhirnya harapan untuk muzakarah yang dilihat menjadi pembuka jalan ke arah perpaduan di kalangan umat Islam di negara ini walaupun berbeza fahaman politik terbatal akibat keputusan yang turut dibuat oleh pemimpin pembangkang yang sama.

Untuk mendapatkan pandangan yang lebih jelas mengenai isu perpaduan di kalangan umat Islam ini, satu wawancara telah diatur bersama Ahli Majlis Fatwa Masjidil Haram, SHEIKH DR. SULAIMAN SALOOMI.

Sulaiman yang juga Pengerusi Majlis Dakwah, Bimbingan dan Kebajikan Masyarakat di Mekah berpendapat perpaduan adalah senjata utama yang dapat menguatkan umat.

Namun jika kita lemah adalah mudah bagi musuh-musuh Islam memecahbelahkan kita.

Professor Jurusan Akidah, Mazhab dan Firaq, Universiti Ummul Qura, Mekah itu turut ditanya mengenai beberapa isu melibatkan umat Islam di negara ini yang pada pandangan beliau boleh merosakkan asas akidah yang telah bertapak kukuh sejak sekian lama.


UTUSAN - Perpaduan senjata umat Islam (SHEIKH DR. SULAIMAN SALOOMI) 1http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0527&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_05.htm

No comments: